Introductie

De Red Hat Society: Let's Do It

De Red Hat Society is min of meer toevallig ontstaan. Geïnspireerd door het gedicht 'Warning' van de Engelse dichteres Jenny Joseph uit 1961 had ene Sue Ellen Cooper uit Californië een vriendin, eveneens in de vijftig, een rode hoed cadeau gedaan. In dat gedicht waarschuwt de ik-figuur dat ze ongepaste dingen gaat doen als ze oud is, bijvoorbeeld in het paars gekleed zal gaan met een rode hoed erbij 'die me niet staat en me niet past'. Met andere woorden: lekker puh. Toen Cooper met een groep vriendinnen een keer thee ging drinken, deed de hele groep voor de grap een rode hoed op. Weer andere vriendinnen hoorden ervan en deden hetzelfde. Na publicaties in een paar kranten en tijdschriften en een uitzending van de Today-show in 2000 was een beweging geboren.

EEN RED HATTER KUN JE NIET WORDEN,
EEN RED HATTER BEN JE, DAT ZIT IN JE!!!

Eind februari 2005 stond er een  artikel in het NRC/Handelsblad over de Red Hat Society. Naar aanleiding van dit verhaal is de Red Hat Society in Nederland ontstaan. Niemand heeft kunnen bedenken dat er zoveel vrouwen geïnspireerd zouden worden. Niet alleen in Amerika maar over de hele wereld zijn vrouwen enthousiast. Wereldwijd zijn er al meer dan 1 miljoen leden. Ook in Nederland zijn er nu al meer dan 100 afdelingen actief.

Er is geen doelstelling, geen politiek, geen religie of wat maar ook. Het gaat om plezier en vriendschap na je vijftigste. Vrouwen van middelbare leeftijd raken er aan gewend niet meer op te vallen, onzichtbaar te zijn, daar hebben we geen zin in. Je uit te dossen in felgekleurde en soms bizarre kleren, biedt je de gelegenheid om je persoonlijkheid en je speelse geest de ruimte te geven.

ALS JE VAN JE LEEFTIJD GENIET,
HOEF JE NOOIT MEER NAAR EEN ANDERE LEEFTIJD TE VERLANGEN

Het gezamenlijke gevoel, vriendschap voor elkaar, elkaar leren kennen, hier in Nederland en door de hele wereld, dat is fantastisch. Dat zijn RED HATTERS.

Hier een vertaling op rijm van het gedicht van Jenny Joseph, dat ons allen aanspreekt en waar het eigenlijk omgaat.

Waarschuwing

Wanneer ik oud ben ga ik paarse jurken kopen
en zal daar ook een rode hoed bij doen
Dat staat me niet, maar ik zie mezelf al lopen
en ik verspil mijn staatspensioen
Aan drank en handschoenen met knopen


Op maffe muilen loop ik door de warenhuizen
en graai baldadig gratis monsters bij elkaar
Ik druk op bellen tot mijn oren suizen
Ik ratel met met stok langs stalen buizen
en als ik moe word zit ik op 't trottoir


Geen regels kunnen mij nog overbluffen
Ik reken af met mijn beschaafde jeugd
Ik ga op sloffen door de plassen plenzen
Ik jat bloemen uit de tuin van vreemde mensen
Opvallen wordt voor mij een deugd
En ik ga ook proberen om te tuffen


Chapter & Queen

De oprichtster van een plaatselijk 'chapter' wordt over het algemeen de 'Queen' genoemd.
De leden heten Red Hatters. Leden moeten 50 jaar of ouder zijn. Ze dragen Rode Hoeden en Paarse Jurken.
Vrouwen onder de 50 mogen zich ook aansluiten, maar zij worden aspirant-leden genoemd of 'Pink Hatters'. Zij moeten een Roze Hoed en een Lila Jurk dragen op de bijeenkomsten tot hun "RED-uation" op hun 50e verjaardag.
Veel Red Hatters evenals Pink Hatters dragen graag zeer uitbundig gedecoreerde hoeden en aandacht trekkende accessoires, zoals boa's, handschoenen, sieraden.